GESCHIEDENIS

De geschiedenis van The Slaak Rotterdam begon enkele eeuwen geleden. Dit culturele erfgoed is verweven met de meest invloedrijke Nederlandse architecten en een rampzalig bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door de wederopbouw van de stad in de jaren vijftig. Met twee kranten gevestigd op onze exacte locatie, heeft de vrijheid van meningsuiting, pers en individualiteit altijd centraal gestaan.

1750
De kleine brug, ook wel bekend als De Oostpoort, was startpunt van kanaal Slaak oftewel Slaakkade.

1890
De Slaakkade was nog niet gedempt. Wist je dat Slaak, of Slac ook wel ‘kalm’ betekent? Dit duidt op de kalmte van het water. Een Slaak is de plek waar boten vroeger aanmeerden om te wachten tot de storm voorbij was.

1930
Aan het eind van de negentiende eeuw werd de Slaakkade gedempt. De naam Slaakkade werd veranderd in Gedempte Slaak, en later enkel Slaak. Rechts op de foto zie je de toren van gebouw ‘Voorwaarts’. Het was ontworpen door H.P. Berlage en huisvestte diverse sociaal-democratische instellingen, waaronder het gelijknamige dagblad. H.P. Berlage ontwierp ook de Berlage Beurs te Amsterdam evenals veel andere monumentale panden.

1940
Het gebouw werd onherstelbaar beschadigd tijdens het bombardement op 14 mei 1940. Het centrum van Rotterdam werd grotendeels verwoest. Het kostte de stad Rotterdam jaren om te herstellen van deze tragedie.

1952-1954
Het Slaakhuys werd ontworpen door Jo Vegter voor de krant Het Vrije Volk en is deels gebouwd op de overblijfselen van ‘’Voorwaarts’’. Zowel de uitgeverij, redactie en persruimtes waren tot 1976 in dit pand gevestigd. In 1991 is de krant opgegaan in het Rotterdams Dagblad, dat vandaag nog steeds bestaat als het Algemeen Dagblad. In 2010 werd Het Slaakhuys op de monumentenlijst geplaatst.

1954-1972
Na de Tweede Wereldoorlog was Het Vrije Volk nauw verbonden met de socialistische partij PvdA. Het aantal abonnees steeg binnen de eerste twee jaar drastisch naar meer dan 300.000. In 1956 was Het Vrije Volk ook de grootste nationale krant van Nederland. In 1958 nam het aantal abonnees enorm af, wat direct verband had met een verschuiving binnen het kabinet van links naar midden-rechts. In 1970 vertrok Het Vrije Volk uit het kantoor in Amsterdam en trok zich terug als lokale krant voor Rotterdam & omstreken. Op 30 maart 1991 verscheen de laatste editie van de krant. In dit jaar fuseerde Het Vrije Volk met het Rotterdams Nieuwsblad tot het Rotterdams Dagblad, welk in 2005 fuseerde met het nog steeds bestaande Algemeen Dagblad.

2019
Na het hebben van verschillende functies zoals een pool centrum een kunstgalerie en bezet te zijn door krakers, heeft het Slaakhuys een nieuwe bestemming gekregen als design boutique hotel The Slaak Rotterdam. Het hotel opent de deuren in 2019.