ARCHITECTUUR
De historische architectuur is een typisch voorbeeld van de naoorlogse ‘shake-hands’ architectuur. Deze stroming kenmerkte zich door gebruik te maken van functionalistische principes die werden gecombineerd met een uitermate decoratief gebruik van natuurlijke materialen. Een goed voorbeeld hiervan is de blootgelegde fundering in de lobby welke gedecoreerd is met natuurstenen strips.
De gevels worden gekenmerkt door een grote diversiteit aan materialen van modern tot traditioneel. De oppervlakten van de zijgevels bestaan uit metselwerk in ‘Enzelenzer-tichel’ baksteen waarin een ornamenteel patroon is verwerkt. Het uiterlijk in zijn huidige vorm is te danken aan de behoefte aan restauratie van de vele beschadigde gebouwen tijdens de oorlog. De ‘Enzelener tichel’ werd voornamelijk toegepast voor decoratieve en interieurwerkzaamheden.
Wat ook opvalt is het gebruik van natuursteen-strips voor de bekleding van de gesloten gevels en de kolommen op de begane grond van het kantoorgebouw. In 2010 is het gebouw officieel op de monumentenlijst geplaatst.
INTERIEURONTWERP
Het interieurontwerp laat zich het best omschrijven als warm en luxueus, dit contrasteert met het no-nonsense karakter van het architecturale ontwerp. Een ‘mid-century modern’ stijl welke verwijst naar de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog, vanaf midden-1940 tot het eind van de jaren 60.
Men wilde de oorlogsjaren achter zich laten en omhelsde een nieuwe en moderne stijl. Voorbij waren de overvolle kamers, vervangen door een inrichting met strakke lijnen en minimale poespas. De constructie van meubels werd niet langer verstopt, maar juist geaccentueerd. De afwisseling met kleur, gouden details en veel gebruik van warme materialen zoals hout maakt ons design tot een echt Mid-Century Modern interieur.
Deze experimentele stijl met archetypische vormen en materialen creëert een gevoel van thuis, uit de tijd waarin het leven eenvoudiger leek.